За нас

Интервю с основателката на фирмата- Таня Петкова за себе си, бизнеса и успеха!


Смело решение е да основеш фирма за озеленяване в София на тази крехка възраст, провокираш много интересни въпроси в мен, така че нека да започваме...

Ирина: Здравей Таня ! Нека да започнем от начало. Коя е Таня Петкова, разкажи ни накратко за себе си и кога разбра, че искаш да се занимаваш с ландшафтна архитектура?

Таня: Здравей Ирина, Таня Петкова е млада ландшафрна архитектка, която от години целенасочено се развива в областа на озеленяването в София. Родом съм от Силистра и се гордея с китното, малко градче с голяма история от което идвам! Бях 10-ти клас, когато се запознах през лятната ваканция с момче което изучаваше тази специалност в Лесотехническият университет. Заведе ме в ателието по рисуване от което започва всяка подготовка за кандидатстудентските изпити и започнах! Исках да изучавам нещо различно и да се отлича от другите си съученици, както винаги съм правела- съзнателно или не съзнателно.

Ирина: Защо реши да направиш личен бизнес с озеленяване и да се фокусираш върху конкретна дейност, като интериорното озеленяване?

Таня: Работейки в различните сферти на озеленяването като: проектиране, поддръжка на дворове и интериорна растителност, работа в бутик за цветя, работа в градински център, техническа и организационна дейност в ладшафтна фирма и други дейности свързани с растения, натрупах безценен опит и видях цялостната картина на озеленяването в България. Често хората с много опит, наричани „мултифинкционалните служители” поемат повече задължения от необходимото и се разпиляват, което води до не ефективност и занижено качество на работа. Аз исках да избегна този момент и да се фокусирам в едно нещо, но да е качествено и изпипано до съвърщрнство! Аз избрах да се развивам в интериорното озеленяване и смятам, че в България трябва да се развива още! Създадох фирмата Интериор Плант Дизайн на 25 годишна възраст и се впуснах в дълбоките води на бизнеса.

Ирина: Мислиш ли, че трябва да имаш талант, за да развиеш тази специфична сфера на озеленяването? Има ли нужда човек да притежава някакви специални качества, за да успее?

Таня: Какво е таланта? Според мен талантът е постижението минус усилията – 20% талант и 80% усилена работа и постоянство! Разбира се, че има качества, които могат да ти помогнат да се развиеш в правилната посока! Аз като всеки човек имам и добри, и лоши качества. Мисля, че качествата, които притежавам като: борбеност, съобразителност, общителност, хъс за работа, постоянтво и устременост към целта ми помагат да се развивам постоянно.

Ирина: Какво е нивото на конкуренция във вашия бизнес и кои са предимствата на Интериор Плант Дизайн пред конкуренцията?

Таня: Конкуренцията в озеленяването е голяма, поради многобройните фирми, които предлагат еднакви услуги, същевременно всички имат стремежи да са най-големите фирми на пазара! Те се опитват да развият бизнеса си във всички сфери на озеленяването и качеството им се занижава поради големият обем работа и недостига на квалифицирана работна ръка! Интериор Плант Дизайн има точно обратната цел- малка фирма с тясно специализирана дейност, която залага на качество, лоялност и индивидуално внимание към клиента!

Ирина: Кое е първото препятствие, което срещна? Кое беше най-трудното за теб по пътя за развитието на фирмата?

Таня: Препятствията бяха няколко: Ограничен стартов бюджет, никакви клиенти, липса на връзки и т.н. Разбира се, познати и приятели- имах, но когато тръгнах да правя бизнес не си давах сметка, че ми е необходима доста по-голяма подкрепа и много връзки, за да успея. Аз започнах от нулата и съм горда с постигнатите резултати, а тепърва съм сигурна, че предстоят и големите постижения.

Ирина: Колко време ти отнема работата?

Таня: Почти цялото ми време... Ако искаш да се наложиш на пазара и след време името да работи за теб е необходима безрезервна отдайност, търпрливост и огромно желание за работа. Сигурна съм, че свичко се възнаграждава, затова и не песня време и усилия. Разбира се трудно е, но се опитвам да поддържам баланса между работа и семейство!

Ирина: Кои са стремежите ти за развитие на фирмата и коя посока е най-обещаваща?

Таня: Стремежът ми за развитие е да създам няколко малки мобилни екипа в различни точки на страната и да поемем озеленяването и грижата на декоративната растителност в хотели, бизнес сгради, заведения и частно домове. Посоката за развитие е ясна! Продължаваме с предлагането на висококачествена услуга и създаваме нови достъпни и практични продукти за любители цветари. Най-новият ни продукт са тематичните цветарски кутии Plant Box. Ще наблегнем и на онлайн обучения и практични съвети, които да са в полза на всички любители цветари!

Ирина: Още един въпрос. Откъде черпиш вдъхновение за прекрасните проекти, които правиш?

Таня: Разходки сред природата, различни книги, емоционалени разговор с приятели - всичко може да послужи като източник за вдъхновение. Радвам се на малките неща, например: на пъпка от цвете или нов лист..... Обаче, удовлетвореността и усмивките на клиентите след приключване на проекта е най- мощния заред! Винаги искаш още и още от тази положителна емоция.... пристрастен си!

Ирина: Става ли по-лесно управлението на бизнеса с течение на времето или обратно?

Таня: И да, и не! В началото се сблъсках с много нови и непознати неща относно управлението на фирмата, сега мога да кажа, че имам рутина и се справям по-лесно. Но винаги има нови въпросително и предизвикателства, които трябва да се решат бързо. Смятам че, колкото повече се разраства един бизнес, толкова по-сложно и многопластово става управляването му. Трабва умело да следваш първоначалната посока, която си поел и да не изневеряваш на принципите си, а същевременно да си гъвкав и модерен на пазара, за да оцелееш! Това е цяло изкуство!

Ирина: На кого си най-благодарна за успеха си?

Таня: ОООО на много хора. Обичам да благодаря, всеки ден го правя! На първо място благодаря на прекрасното ми семейството за безрезервната им подкрепа! Искам да благодаря на предишните ми работодатели, че ми дадоха възможност да се развия при тях и да „открадна занаят”, както се казва! Благодарна съм на новите си партньори от различни области, без които нямаше да се справя: прекрасният екип от колеги озеленители, архитекти, дизайнери, агрономи, цветари, доставчици и много други ..... Благодаря на клиентите, които се довериха на продуктите и услугите, които предлага Интериор Плант Дизайн! Огромно благодаря на хората, които ме провокираха да изляза от зоната си на комфорт и да създам тази прекрасна фирма, както и да се развивам всекидневно! Благодарна съм, че си харесвам работата и успявам да доставя щастие, свежо настроение и усмивки на хората около мен! Благодаря!

Ирина: Прекрасни думи! И нека всеки от читателите да се потопи в света на озеленяването с прекрасните продукти и услуги, които предлагате! Благодаря ти, Таня! Успех с бизнеса!

Контакти Интериор Плант Дизайн


Не се колебайте да се свържете с нашия екип, ние ще ви помогнем с интериорно озеленяване, поддръжка на стайни растения, озеленяване на тераси и веранди, изграждане на зелени стени от скандинавски мъх или ще се погрижим винаги да имате свежи аранжировки във вашия хотел, заведение или магазин. Обадете ни се още сега!


+359 895 119 645