Съвети за интериорно озеленяване
14.03.2019
Функционалност на зимната градина. Растителни видове на топла и студена зимна градина.
20.01.2020

Кои са стайните цветя виреещи на тъмно

На колко от вас домовете им са с южно изложение?

Предполагаме, че процентът не е голям. За отглеждане на стайни цветя, светлината е от особено значение. Със сигурност освен около прозорците бихте могли да поставите интериорни растения и на по-тъмни места в стаите, без да се съобразявате с нуждата им от светлина.

Как е възможно това?

Като подберете подходящите красиви цветя в саксия, които виреят добре и на тъмно. Много хора смятат, че красотата на растенията се крие в цветовете, но листнодекоративните видове по нищо не отстъпват на тази красота. Тяхната сила е в интересните форми и багри на листата. Това е повече от достатъчно, днес да спрем вниманието си върху тези растения, като вземем предвид и тяхното съществуване извън обсега на слънцето...

Има няколко особености по които си приличат интериорните растения от тази група. На първо място е способността им да виреят успешно на места, които са лишени от пряка слънчева светлина. Друг признак е бавното им абсорбиране на водните запаси от месестите им листа. Препоръчва използваната вода да е мека и със стайна температура, а поливането да се провежда рядко. Нуждаят се от лека и пропусклива почва, за да не задържа много вода и да предпази корените от загниване. Подходящо за тях е листно торене.

Ето няколко вида, които нашите ландшафтни архитекти използват при озеленяване на офиси, домове или фоайета лишени от много естествена светлина. Интериорните растения на Интериор Плант Дизайн се развиват добре и внасят свежест, дори и на най-мрачното кътче:

Zamioculcas/Замиокулкас- дървото на желанията

На кратко и за по-лесно някой го наричат -ZZ. Смята се, че родината му е тропическа Африка. Можете да познаете замиокулкаса по месестите тъмно-зелени листа, чиято повърхност е лъскава, а краищата им са заострени. Листните дръжки са дебели и месести, а разположението на листата по тях е последователно и симетрично.

На височина ZZ достига до 1-1,5 м. Засаждаме го в големи съдове с добър дренаж, в комбинация с оцедлива и богата почва. Предимството му е, че се нарежда достойно до малкото растения, които могат да виреят на засенчени места. Растението е непретенциозно за отглеждане, но има и специфични особености, които специалистите от нашата фирма знаят и му помагат да разгърне цялата си потенциална красота.

Също като предният представител с който ви запознахме произхожда от тропиците на Африка. Сансевиерата е вечнозелено листнодекоративно многогодишно растение и се отглежда в домашнини условия. На височина достига до около 100 см.

Sansevieria/Сансевиера- майчин или змийски език

Също като предният представител с който ви запознахме произхожда от тропиците на Африка. Сансевиерата е вечнозелено листнодекоративно многогодишно растение и се отглежда в домашни условия. На височина достига до около 100 см.

Растението, използваме често при озеленяване на тъмни офиси и бизнес сгради, където се развива и вирее чудесно. Преди да го полеем с вода отново, ние се уверяваме, че пръста е вече просъхнала, а за целта при засаждането сме подсигурили песъчлива почва. .

Искате и вашите цветя да са свежи и да имат ослепителен блясък, който да грабва окото на клиенти, гости и приятели- постижимо е! . Клиентите на нашата фирма вече постигнаха тези резултати, защото се довериха на нашите услуги и отглеждат растенията си по нашата формула.

Nephrolepis exaltata/ Папрат Нефролепсис

Повечето видове папрати виреят в диво състояние в тропически и субтропически климат. Тези растения, отглеждани в домашни условия предпочитат да са далеч от пряка слънчева светлина и да са в по-хладно помещение, което да предоставя висока влажност на въздуха. Нефролепсисът е подходящо листнодекоративно растение, както за малки жилища, така и за големи помещения. Папратите са уникални, поради необичайния си жизнен цикъл, защото на практика той включва две различни поколения растения. Интересното при него е, че вместо да расте от семена като повечето растения, той се развива от една единствена спора.

В случай, че нужните фактори за отглеждането на растението не са синхронизирани и нефролепсисът няма добър външен вид, ние веднага можем да установим причината и да предприемем адекватни мерки за подобряването на състоянието и.

Saintpaulia/Сентполия- африканска теменужка

Африканската теменужка, разкриваща с името си произхода е по-известна в България като: сентполия или сенполия. Листенцата на теменужката са нежни и крехки, обвити във фин мъх, вариращи от обикновени сърцевидни до назъбено-кичести покрая. Поставяме я в тази класация, защото от опит знаем, че растенията обичат полусенчестите места, не е желателно да бъдат огрявани пряко от слънцето. Най-често се отглеждат на северозападните первази на прозорците в нашите домове.В домашни условия оптималната температура за отглеждане на сенполиите е около 20 градуса. Поливаме я с по-мека вода със стайна температура, като поддържаме умерена влага в саксиите на цветята.

Това крехко малко растение дължи популярността си на почти целогодишният цъфтеж, с които радва нашите очи. Цветчетата на това цвете са изящни и варират във всевъзможни форми и цветове – от бяло до розово, синьо, пурпурно и виолетово. За поддържането на тези цветове ние използваме висококачествени естествени торове и хранителни вещества, получени от природосъобразни материали, направени по собствена рецепта.

Днес ви разказахме само за няколко от представителите , които са подходящи за по-тъмни места. Сигурни сме, че статията ще има интерес и продължение, защото Интериор Плант Дизайн работи за Вас и за вашето по-хармонично бъдеше в света на цветята!

Ние можем да реализираме вашият проект +359 895 119 645