Кои са стайните цветя виреещи на тъмно
16.04.2019

Функционалност на зимната градина. Растителни видове на топла и студена зимна градина.

Зимните градини- място изпълнено с уют и романтика...

През зимните месеци, когато природата изглежда гола и пуста, копнежът за повече зеленина в жилището се засилва. Зимната мечта за цветна градина, която да е пълна с красиви пъстри растения, е станала реалност- зимната градина е рай за цветята и хората, които ги обичат. Повечето цветя и растения притежават загадъчната способност да успокояват човешките сетива. Наличието на зимна градина в дома поддържа чувството на уют и комфорт през всички сезони. Тя може да ви зарадва с релаксираща атмосфера, в която целогодишно да отглеждате декоративни и екзотични растения.

Първите зимни градини се създават с цел грижа за цветята през студените месеци още в началото на ХVIII век. Съвременната зимна градина възниква в Англия през Викторианската епоха, когато заможните граждани отглеждали в луксозни пристройки към домовете си екзотични растения (най-често палми), а тази част от дома им се превърнала в любимо място за общуване.

За разлика от оранжериите, зимните градини са част или допълнение към жилищната площ. Конструкциите били богато декорирани и допълвали архитектурния облик на жилищните сгради. Пищната орнаментика на тази градина била мерило за материалното благосъстояние на обитателите на дома.

Създаването на подходящ микроклимат за толкова много растения е сложен технически проблем, който трябва да бъде решен още в етапа на проектирането. При избора на материал за носещата конструкция се изхожда не само от естетическият ефект, но и от климатичните особености на района. В процеса на изграждане се следи за качественото изпълнение на монтажните операции, които обезпечават стабилността, топло- и хидроизолацията. Изборът се прави измежду профили от PVC, алуминий, стомана и дърво. Използваните материали за остъкляване се избират на база техническите им характеристики:


 • да пропускат късовълновите светлинни лъчи;
 • да нямат оптични дефекти;
 • да служат като филтър срещу вредните слънчеви лъчи;
 • да са достатъчно устойчиви и безопасни.

Задържането на топлината в съоръжението създава парников ефект. През лятото температурите могат да достигнат унищожителните за растенията 70-80º С. Това налага засенчването през топлия период и достъпът на слънчевите лъчи да се редуцира до 40%. За осъществяване на въздушната циркулация трябва да се осигури отваряне на поне 20% от всички остъклени части. Температурният режим и влажността могат да бъдат настроени, следени и регулирани чрез автоматизирани системи за контрол на показателите. Това би осигурило оптимални условия за развитие на растенията.

Кои видове растения са подходящи за вашата зимна градина зависи от нейното изложение, големина, наличие на светлина и температурни условия.

Ако поддържате ниски температури в зимната градина – между 5 и 10 градуса, там чудесно биха се чувствали:

Студената зимна градина е идеална за всички средиземноморски растения като палми, агави, бугенвилия, мимози, плумбаго, олеандър, солейролия, евкалипт, смокиня, фуксия, кана, камелия, кливия, пеларгонии, гербера, , пасифлора, агапантус, малва, ягода и т.н.

Сред очарованието на растенията, чрез подходяща мебелировка се създава едно екзотично кътче за хранене, работа, отмора или среща с приятели, далеч от шумотевицата на градското ежедневие. Многофункционалното предназначение на този зелен оазис може да бъде обезпечено само при правилно проектиране, съобразяване на изложението и качествено изпълнение. На практика, в тази зона хората съжителстват с много растения, и основната цел е осигуряването на оптимални условия за всички.

Изложението на зимната градина се определя съобразно региона, характеристиките на климата в него и функцията на зоните, които ще бъдат организирани в нея. Представяме Ви обобщена информация, свързана с позициониране на съоръжението:

 • При източно изложение светлината е достатъчно интензивна, а растенията са предпазени от жарките следобедни лъчи.
 • Западно изложение - Поради по-интензивното слънчево греене в следобедите, за предпазване на растенията е разумно да се предвидят системи за въздушен обмен и засенчване. В противен случай, през лятото помещението ще се прегрява и няма да може да изпълнява предназначението си.
 • Северно изложение - при него зимната градина служи като буферна зона между жилищното пространство и външната среда. Светлината е по-ограничена, което налага използване на допълнителни източници на топлина, а това води и до повишаване на експлоатационните разходи.
 • Южно изложение - при него се осигурява максимална продължителност на слънчевото греене. Системите за въздушен обмен и засенчване са задължителни, тъй като високите летни температури ще действат неблагоприятно върху растенията. Тази ориентация перфектно се съчетава с изграждането на басейн.
 • С най-висок топлинен ефект в България е югозападното изложение за районите в северната половина от страната. На юг от Стара планина се препоръчва изгражданите зимни градини да се ориентират на югоизток. Зимната градина трябва да е естествено продължение на жилището и да хармонира стилово с архитектурата на основната сграда.

  Много важно значение има наклонът на покрива. Проектантите определят като оптимален наклона от 45º. По-стръмната покривна конструкция пропуска повече светлина и предпазва от натрупвания на сняг, които допълнително я натоварват и понижават температурата в помещението. През летните месеци остъкляването трябва да отразява слънчевите лъчи. Високият стъклен покрив визуално увеличава обема на помещението и създава усещането за повече простор.

  За отоплението на зимната градина се използват способностите на стъклото да пропуска късовълновите слънчеви лъчи и отразената светлина при облачно време. Ефективността от използването на светлината, като алтернативен източник на топлинна енергия, се повишава при конструкциите, чиито стъкла са разположени перпендикулярно на слънчевите лъчи през зимните месеци.

  Топлата зимна градина може да се използва и като жилищно помещение. Подходящи температури в нея са в порядъка на 10 – 19 градуса.

  Следните растения се чувстват много добре в топла зимна градина: банан, фикус, бенжамина, бромелин, драцена, стрептокарпус, бръшлян, антуриум, кобея, хлорофит, платицериум, каучуково дърво, кала, колумнея, стефанотис, кротон, дърво на съдбата, орхидеи, филодендрон, нефролепсис, рапис, шефлера, хоя бела, юка и др.

  Чудесна идея е да обособите "билков или зеленчуков кът" в помещението. Той ще придаде доза свежест на цялостната обстановка. Това означава, че може да засадите билки като: мента, мащерка, босилек и копър в малки и др. Също така може да засадите в малки саксийки плодове и зеленчуци като: маруля, репички, домати, чушки, ягоди и др. Не е необходимо да правите много повече.

  Ако имате други идеи, свързани със зимната градина, но не знаете как да ги осъществите, не се колебайте да се обърнете към опитните професионалисти. Направете безплатно запитване в www.interiorplant.eu, за да получите нашите оферти и предложение.

  Ние можем да реализираме вашият проект +359 895 119 645